Sobre la revista

Focus i abast

La revista Studia Aurea se centra en l'àmbit de l'estudi de la història de la literatura espanyola dels segles XV, XVI i XVII i del pensament crític d'aquest mateix període. També està oberta als enfocaments comparatistes, que considerin el conjunt de la literatura ibèrica i europea, als estudis de filologia neollatina i de tradició literària, a totes les filologies modernes i a la història del llibre i la lectura de la primera modernitat. La revista aspira a unir els interessos de totes les disciplines que convergeixen en la investigació de la producció cultural i literària d'aquest ample període de les lletres hispàniques, de l'Humanisme, Renaixement i Segle d'Or.

Periodicitat

Studia Aurea és una publicació electrònica de caràcter anual. Els articles acceptats al llarg de l'any es publiquen de manera conjunta durant el mes de desembre.

Recepció del manuscrit

La revista enviarà una confirmació de recepció als autors de cada treball que arribi a la seva redacció. En primera instància, el Consell Editorial verificarà que l’article compleixi les normes editorials, que inclogui resums i paraules clau en anglès i en castellà, que el títol figuri en ambdós idiomes i que el contingut s’ajusti als objectius de la publicació. Si es compleixen aquests requisits, es procedirà a la revisió externa.

Procés d'avaluació d'experts/ertes

La revista Studia Aurea sotmet sistemàticament els articles rebuts a, com a mínim, doble peer review, per part d'avaluadors externs, garantint-se sempre l'anonimat tant de l'autor com dels revisors; en cas de dissensió, o que un dels informes resulti clarament insuficient, s'encarrega un tercer i fins i tot un quart informe. Els informes s'envien a l'autor, que disposa llavors de tres setmanes per incorporar els suggeriments i correccions (termini que es pot ampliar si és necessari). Els articles es revisen abans i després del procés per part de l'editor, qui, assessorant-se si és necessari amb el Consell Editorial, controla que l'article tingui suficient qualitat científica per ser publicat, a més de revisar-ne l'estil i l'adequació als criteris editorials de la revista. Els criteris de revisió tenen en compte per sobre de tot la qualitat científica de les aportacions, la seva originalitat, el seu ús correcte de les fonts primàries i secundàries, l'estructuració dels continguts i l'eficàcia i rigor de l'estil en què està escrit. El temps mitjà que es dedica a la revisió dels articles és de dues o tres setmanes i els criteris de selecció dels revisors tenen en compte per sobre de tot la seva competència professional i la seva especialització investigadora.

Notificació de la decisió

Studia Aurea es compromet a comunicar la resolució final a l’autor en un termini màxim de vuit setmanes des de la recepció de l’article i a incloure els documents d’avaluació, sempre de manera anònima, perquè s’hi puguin introduir els canvis necessaris. En cas que, per qualsevol motiu, hi hagi retards en l’avaluació, s’enviarà a la persona autora una notificació intermèdia per informar-la de l’estat del procés.

Correcció o modificació

Els treballs que requereixin revisió, ja sigui per canvis menors o ajustos més significatius, hauran de ser retornats al Comitè editorial en un termini de dues setmanes. Aquesta nova versió s'ha de considerar la definitiva, ja que es durà a terme una única correcció de proves, en la qual només es permetran les modificacions necessàries per subsanar errades o errors, però que en cap cas alteraran la composició tipogràfica de l'article.

Acceptació i enviament de proves

Un cop acceptats els articles i notificada la decisió als autors, aquests rebran proves per corregir, que hauran de fer arribar de nou a la redacció de la revista en un termini màxim de deu dies.

Canal de comunicació amb els autors

La comunicació amb els autors (justificant de recepció, notificació d’acceptació, consultes de dubtes, etc.) es realitzarà exclusivament a través del sistema OJS de la revista. Per a altres consultes, podeu posar-vos en contacte amb la revista a través de la següent adreça de correu electrònic: studiaaurea@gmail.com

Política d’accés obert

Aquesta revista proveeix accés lliure immediat al seu contingut sota el principi que posar investigació a disposició del públic de manera gratuïta afavoreix un major intercanvi de coneixement global. Als usuaris se’ls permet llegir, descarregar, distribuir, imprimir, reproduir parcialment, buscar o fer un enllaç als textos sense demanar permís previ a l’editora o a l’autor/a.

La revista està subjecta a una llicència de reconeixement Creative Commons Attribution 4.0 Unported License.

Dipòsit

Es permet a els autors dipositar la versió publicada de l'article. Veure en Open Policy Finder. Veure a https://openpolicyfinder.jisc.ac.uk/id/publication/38468

Declaració ètica sobre publicació i males pràctiques

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es compromet a promoure una conducta ètica en la publicació de les seves revistes científiques, i pren com a referència els principis publicats pel Committee on Publication Ethics (COPE) al Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors(http://publicationethics.org).

Per aconseguir-ho la UAB considera imprescindible que totes les parts que participen en el procés d'edició de les seves revistes científiques —directors, avaluadors i autors— coneguin i acceptin els principis recollits en aquest codi, que, en essència, són els següents:

Editors
Es comprometen a:
• Concretar la relació entre editor, director i altres parts amb un contracte 
• Fomentar la independencia editorial 
• Respectar la privacitat 
• Protegir la propietat intel·lectual 
• Mantenir la integritat dels continguts publicats 
• Publicar els continguts puntualment

Directors
• Decisió sobre la publicació de treballs: els directors de les revistes, després de consultar el consell editorial, es responsabilitzen de la decisió de publicar o no els articles que arriben a la redacció, una vegada rebuts els dictàmens de dos avaluadors externs i, en cas de discrepàncies significatives entre tots dos, d’un tercer avaluador. Es comprometen a seguir el mateix criteri per acceptar o rebutjar tots els articles d’acord amb l’originalitat, rellevància i claredat d’aquests. Els directors oferiran mecanismes per apel·lar decisions editorials davant del consell editorial. Tanmateix, oferiran directrius completes i actualitzades sobre les responsabilitats dels autors i les característiques dels treballs enviats a la revista. 
• No discriminació: els directors examinaran els articles proposats sense tenir en compte la raça, el gènere, l’orientació sexual, la religió, l’origen ètnic, el país d’origen o ciutadania o l’orientació política dels autors. 
• Confidencialitat: els directors i la resta del personal relacionat amb la revista es comprometen a no revelar informació sobre els articles rebuts a persones que no siguin el mateix autor i els avaluadors. Igualment garanteixen que el procés es desenvoluparà de forma que es preservi l’anonimat dels revisors i dels autors en tots els casos. 
• Conflicte d’interessos i divulgació: els directors es comprometen a no utilitzar per als seus propis treballs d’investigació els resultats dels articles rebuts sense el consentiment explícit de l’autor. 
• Reconeixement d’errors: els directors publicaran correccions, aclariments, retractacions i disculpes en cas que sigui necessari. 
• Qualitat: es demanarà l’opinió als autors, als revisors i al comitè editorial per tal de millorar el procés editorial.

Autors
• Autoria del text: l’article proposat haurà d’estar signat pel seu autor i, si es dóna el cas, per qualsevol altra persona que hagi col·laborat de manera significativa en la planificació, organització, elaboració o processament de la investigació que es trobi en la base de l’article. En cas de coautoria, l’autor que envia el text ha de declarar explícitament que al treball apareixen els noms de tots els autors, que han donat la seva aprovació i consentiment a la versió final de l’article perquè sigui publicat en una revista de la UAB. 
• Responsabilitat: els autors es fan responsables del contingut del seu manuscrit. 
• Plagi i originalitat: els autors declaren que el treball enviat a la revista és original en totes i cadascuna de les seves parts i cita correctament totes les fonts emprades. 
• Accés i conservació de les dades: els autors dels articles hauran d’aclarir, a petició dels directors, les fonts o dades sobre les quals es basa la investigació; aquestes dades es conservaran durant un període de temps raonable després de la publicació i es podran donar a conèixer en cas que sigui necessari. 
• Publicacions múltiples, repetitives o en conflicte: l’autor no publicarà articles que exposin la mateixa investigació en més d’una revista de manera simultània. 
• Conflicte d’interessos i divulgació: els autors declaren explícitament que no existeix conflicte d’interessos que hagin condicionat els resultats de la investigació o les interpretacions que es proposen. També indicaran les fonts de finançament de la investigació, si es dóna el cas, com també el projecte en què s’emmarca l’article. 
• Errors en els articles publicats: en cas que un autor identifiqui un error o inexactitud rellevant en un article publicat, n’haurà d’informar els directors de la revista i proporcionar tota la informació necessària perquè facin les correccions oportunes.

Avaluadors
• Revisió d’experts: s’adopta el sistema de revisió amb cegament doble, procediment que ajuda els directors i el consell editorial a prendre decisions sobre els articles rebuts a la redacció de la revista i que al mateix temps permet a l’autor millorar el seu treball. 
• Respecte als terminis: una vegada s’ha acceptat avaluar un article, els revisors respectaran els terminis establerts; en cas de no poder-los assumir hauran de comunicar-ho amb prou antelació als directors. 
• Confidencialitat: els articles sotmesos a revisió es consideren documents confidencials i, per tant, els avaluadors no podran discutir-los amb terceres persones sense el permís dels directors. 
• Objectivitat: la revisió es portarà a terme de manera objectiva; no es consideraran oportuns els judicis personals sobre l’autor i els revisors argumentaran les seves opinions sobre el treball de manera apropiada i justificada. 
• Indicacions bibliogràfiques: els avaluadors es comprometen a oferir dades bibliogràfiques precises d’obres importants per al tema de l’article que l’autor pugui haver omès; tanmateix, els avaluadors comunicaran als directors semblances o coincidències del text rebut amb altres obres, si es donés el cas. 
• Conflicte d’interessos i divulgació: qualsevol informació reservada que s’hagi obtingut en el procés d’avaluació serà considerada confidencial i no es podrà utilitzar per a finalitats personals; en cas que la revisió d’un article suposi un conflicte d’interessos de l’avaluador a causa de relacions de col·laboració o competència amb l’autor o amb la institució de la qual procedeix, l’avaluador rebutjarà la proposta de revisió.

Plagi, Frau i Retracció

Els autors són responsables de garantir que les dades i els resultats que presentin als seus manuscrits siguin completament originals i que no hagin estat copiats, fabricats, modificats o manipulats de manera inapropiada. El plagi en qualsevol de les seves formes, l’autoplagi, la publicació múltiple o redundant, així com la falsificació o l’alteració de dades, es consideren infraccions greus de l’ètica científica i constitueixen un acte de frau.

Si un autor detecta un error significatiu en la seva feina, haurà d’informar-ne immediatament els editors de la revista per tal de corregir, retirar, retractar o publicar una fe d’errates. De la mateixa manera, si l’Equip Editorial detecta un possible error, sol·licitarà als autors l’evidència necessària per provar l’exactitud i la legitimitat de la recerca.

Normativa sobre l'ús d'eines d'Intel·ligència Artificial

La revista Studia Aurea adoptarà els principis següents per regular l'ús de la intel·ligència artificial generativa al llarg de tot el procés de recepció i avaluació d’articles.

  • Les eines d’IA no podran figurar com a autores en cap nivell en les publicacions de Studia Aurea.
  • Els autors hauran d’indicar a l’article qualsevol tasca en què hagin utilitzat eines d’IA.
  • No es permetrà l’ús d’IA per a la generació de contingut ex novo. Els autors seran responsables de garantir que el text enviat a la revista sigui completament original i no provingui de cap altra font, incloses eines d’IA.
  • Els revisors de la revista es comprometen a no utilitzar intel·ligència artificial en el procés d’avaluació de manuscrits, ja que això podria comprometre la propietat intel·lectual dels autors.

Studia Aurea s’adhereix a la legislació vigent, a les recomanacions del Comitè d’Ètica en Publicació (COPE) i a qualsevol altra directriu que la UAB consideri pertinent en relació amb l’ús de la intel·ligència artificial generativa en la investigació acadèmica i científica.

Taxes de publicació

Atès que els costos de publicació de la revista Studia Aurea estan coberts pel pressupost interns de la universitat editora (UAB), els autors no han de pagar cap taxa per a l'edició de l'article (article-processing charges, APC). Per això la revista no té cap política per subvencionar articles (waivers).

Preservació

Per garantir la preservació de tots els continguts es realitzen còpies de seguretat diàries. Així mateix, tot el contingut s’arxiva a PKP-PN (LOCKSS) i als repositoris institucionals de la UdG i de la UAB, que compten amb la seva pròpia política de preservació.

Història de la revista

El primer número de Studia Aurea apareció en 2007 como revista de publicaciones digitales en Literatura española y Teoría Literaria del Renacimiento y el Siglo de Oro, auspiciada por las Universidades de Autónoma de Barcelona y de Girona. Apoyada en sus inicios por dos amplios comités científicos en ambas disciplinas ha venido ejerciendo con rigor el sistema anónimo de doble peer review desde entonces, lo que enseguida le fue reconocido por 32 criterios Latindex, además de estar registrada en DOAJ, DICE y Dialnet. Desde el año 2012 se gestiona con Open Journal System; se trata de una aplicación informática que garantiza, por su propia estructura de funcionamiento, el carácter estable y obligatorio del mecanismo de revisión crítica de los trabajos presentados, por lo que se ha convertido en uno de los indicios de calidad más valorado por las agencias de calificación de las revistas científicas.