Trameses

Necessiteu Vés a l’inici de sessió o Registrar per fer una tramesa.

Llista de verificació per preparar trameses

Com a part del procés de la tramesa, els autors/ores han de verificar que compleixen totes les condicions següents. En cas que no se segueixin aquestes instruccions, les trameses es podran retornar als autors/ores.
  • La petició no ha estat publicada prèviament, ni s'ha presentat a cap altra revista (o s'ha proporcionat una explicació a Comentaris a l'editor).
  • El fitxer enviat està en format RTF, OpenOffice, Microsoft Word.
Les imatges, en cas que n'hi hagi, s'adjunten com a fitxers addicionals en format JPG, PNG o TIFF.
  • S'afegiran direccions web per a les referències on sigui possible.
  • El text té interlineat simple; la mida de font és 12 punts; s'utilitza cursiva en lloc de subratllat (exceptuant les direccions URL); i totes les il·lustracions, figures i taules estan dins del text al lloc que els correspon i no al final de tot.
  • El text compleix amb els requisits bibliogràfics i d'estil indicats a les Indicacions per a l'autor/a, que es poden trobar a Quant a la revista.
  • Si esteu enviant a una secció de la revista que es revisa per parells, us heu d'assegurar que s'han seguit les instruccions a Assegurant una revisió a cegues.

Directrius per a l’autor/a

Criteris de presentació del text

A la nostra revista digital és necessari unificar els criteris de presentació i, especialment, els que es refereixen a abreviacions, cites i referències. A més de les indicacions generals sobre les remissions bibliogràfiques i els seus corresponents assentaments, convé tenir en compte les següents observacions:

  • Els títols dels llibres o volums van en cursiva, els títols de parts de llibres (poemes, capítols, contes, etc.) o d'articles van entre cometes, tret si per extensió o rellevància singular s'estima excepcionalment que han d'aparèixer en cursiva.
  • S'observarà a les cites la jerarquia de cometes següent: "... '...' ..." ("cometa doble 'cometa simple' cometa doble").
  • Només es tractaran com a intercalats, és a dir amb sagnat i en cos menor, les transcripcions de fragments extensos de les fonts o, en general, de les obres que són objecte d'estudi. Les cites d'una altra índole, com, per exemple, la d'opinions alienes sobre aquest objecte d'estudi, es presentaran, com a norma, entre cometes i integrades als paràgrafs.
  • Les cites d'opinions d'altres estudiosos hauran d'estar preferentment en castellà o en la llengua original de l'article. Si la versió ofereix alguna dificultat, es pot indicar entre parèntesis el terme original que la suscita.
  • S'evitarà l'ús de xifres per a quantificacions, és a dir quan no es tracti de dates o indicacions de números romans o aràbics que es refereixin a versos, pàgines, cants o parts de llibres. Les dates s'hauran de donar sempre en forma plena (1712-1718 en lloc de 1712-18). Els noms italians de períodes/segles s'escriuran amb majúscula i cursiva. Exemple: Quattrocento. Els noms castellans que segueixin aquesta forma de designació s'escriuran en majúscules i rodones: Exemple: Quinientos.
  • Les notes no s'han d'utilitzar per donar referències bibliogràfiques completes, que només apareixeran en una llista única al final de l'article (vid. infra): qualsevol menció o crítica de la bibliografia oportuna haurà de remetre, mitjançant la indicació d'autor i any (o d'altres formes, si es tracta d'obres literàries o en general de fonts àuries) a l'assentament corresponent d'aquesta llista.
  • Les notes s'anunciaran en el lloc oportú del text amb un número volat, preferentment després d'un signe de puntuació. La numeració de les notes serà correlativa per a cada article (i no haurà de tornar a començar amb cada una de les pàgines).
  • A les notes es podran utilitzar les abreviatures convencionals més comunes (vid., cf., passim). El model de remissió bibliogràfica utilitzat, mitjançant indicació d'autor i any, fa innecessàries les indicacions com loc. cit., ibid.

La Bibliografia General

Assentaments de la bibliografia

La bibliografia citada remetrà a una llista única que figurarà al final de l'article. Les entrades, disposades alfabèticament, aniran encapçalades pel cognom d'un autor o per una forma abreujada de referir-se a l'obra. Les publicacions d'un únic autor es disposaran cronològicament. Si es citessin obres d'un autor aparegudes un mateix any, s'identificaran mitjançant l'addició d'una lletra minúscula cursiva.

Les fitxes bibliogràfiques s'han de cenyir als models següents:

  • cognom(s) [coma] nom de l'autor [coma], títol del llibre [coma] ciutat [coma] editorial o institució a càrrec de l'edició [coma] any [punt]
  • cognom(s) [coma] nom de l'autor [coma] títol [coma] nom i cognoms de l'editor o de l'antòleg o de l'autor del pròleg [coma] ciutat [coma] editorial o institució a càrrec de l'edició [coma] any [punt]
  • cognom(s) [coma] nom de l'autor [coma] "títol de l'article" [coma] revista [coma] tom en números aràbics (any d'edició) pàgines [punt]
  • cognom(s) [coma] nom de l'autor [coma] "títol de la contribució o del capítol" [coma] títol del volum col·lectiu [coma] nom i cognoms del compilador, coordinador o editor del volum [coma] ciutat [coma] editorial o institució a càrrec de l'edició [coma] any [punt]

Les cites de publicacions accessibles a Internet atendran a les normes següents:

  • cognom(s) [coma] nom de l'autor [coma] "títol de la contribució" [coma], títol de la pàgina, editor de la pàgina [coma] data de consulta [coma] <direcció URL de la pàgina>
  • Exemple: S. Kline, "Bringing up Jo: Little Women and the American Nineteenth Century Conduct Book Tradition”, Domestic Goddesses, Editora Kim Wells, 13-11-01, <http://www.womenwriters.net/domesticgoddess/kleinalcott.htm>

Remissió general (a la bibliografia) des del text i les notes

  • Quan en el text de l'article es remeti a un assentament bibliogràfic, es donarà en nota el cognom que encapçali l'entrada corresponent i, entre parèntesi, l'any de la publicació. Quan es remeti a passatges determinats, s'afegirà a continuació de l'any, després de dos punts i un espai, els números de les pàgines corresponents (sense afegir, en cap cas, les abreviatures pp. o pàgs.).
  • Quan en el text es remeti a una reedició amb addicions o modificacions, s'ha de consignar la dada a la referència i a l'assentament bibliogràfic corresponent. En qualsevol cas, sempre s'ha de donar primer la data de reimpressió a què remet la pàgina.
  • En la remissió a obres literàries es respectaran -tret de casos excepcionals- les divisions internes en cants, parts, llibres, capítols, actes, etc., i la pràctica de referir-se a actes, parts, llibres i cants en números romans i a versos en aràbics. Si hi hagués més de dues referències (e.g. a actes, escena i vers) s'utilitzaran, en primer lloc, números romans, seguits de números romans en versaletes i de números aràbics.
  • En citar obres literàries s'utilitzarà la seva designació més comuna (e.g., Hamlet, Don Quijote, Utopía) en lloc de la indicació d'autor i any reservada per a la bibliografia secundària i els volums de referència (és a dir, Don Quijote i mai Cervantes (1605-1615)). A la llista bibliogràfica final, aquesta forma només apareixerà quan la seva interpretació no sigui evident o bé quan remeti a una i només una de diverses edicions del text. En canvi, el pròleg, les notes o els comentaris que acompanyen el text es citen pel nom de la persona o persones que estan a càrrec de l'edició, introducció o notes, i amb indicació d'any i pàgina, és a dir, de la mateixa manera que la bibliografia secundària. Per aquest motiu, quan hi hagi cites i referències a pròlegs, notes o comentaris, l'estudiós haurà de tenir una entrada pròpia a la llista bibliogràfica, en què es remetrà adequadament a l'obra editada.
  • En citar tractats de poètica, retòrica o versificació s'utilitzarà també la forma abreujada més comuna o més còmoda, per facilitar una ràpida identificació de les fonts (e.g., la Poètica de Luzán). La mateixa regla regeix per a comentaris (e.g. les Anotaciones de Herrera, les Explicationes de Robortello, les Interpretationes de Donato) i per a les fonts rellevants estudiades al text (e.g., els Poetices Libri Septem, el Trattato sulla poesia lirica). En tots els casos, la identificació ha de ser inequívoca.
  • En remetre a obres clàssiques, s'utilitzaran, al text, les divisions i capitulacions convencionals (e.g., Cicerón, De oratore, II, 143; Horacio, Ars Poetica, vv. 76 o alternativament Ad Pisones, v. 76). En el cas de les obres d'Aristòteles, es pot afegir la numeració Bekker, especialment quan la remissió afecti termes o passatges concrets (e.g., Aristóteles, Poética, XX, 1456b22-24). Quan el text tracti sobre una traducció específica o sobre les equivalències d'un terme grec o llatí és convenient remetre, a més de al lloc de la traducció, al passatge de l'obra grega o llatina citada.
  • La bibliografia de referència (diccionaris, enciclopèdies, catàlegs, històries generals, registres biogràfics, etc.) es pot citar, en el text definitiu, mitjançant abreviatures.

 

Paraules clau

Cada article ha d'incloure una relació de les paraules clau per facilitar les cerques i la identificació del treball per matèries. Les paraules clau han d'incloure noms propis quan l'estudi se centra en l'obra d'un o diversos autors.

 

PROJECTE

Al començament de l'article, a la primera nota, hi ha de figurar el codi de l'equip d'investigació al qual pertany l'autor i s'inscriu l'estudi.

 

Noms propis

A la bibliografia hi pot aparèixer la forma més comuna de referir-se a un autor quan no coincideixi amb el nom. Això permet reenviar a una altra entrada. Exemple:

  • Pinciano: vid. Alonso López Pinciano

En cas que un autor sigui conegut amb un nom llatí o figuri amb nom llatí en alguna de les entrades bibliogràfiques, aquest s'hauria d'incloure igualment a la relació. Per exemple,

  • Madius, Vicentius: vid. Maggi, Vincenzo
  • Crinitus, Petrus: vid. Ricci, Pietro

Això mateix s'ha d'aplicar quan un autor és conegut amb noms diversos en diferents llengües modernes o quan alternen diversos noms a les entrades bibliogràfiques (e.g., Escalígero, Scaliger, Scaligero),

Observacions sobre la presentació d'originals

Els col·laboradors han d'utilitzar la tipografia Garamond, per al text cos 11 punts amb interlineat 12,5; per a les cites sagnades al text, cos 10 punts amb interlineat 11,5, i per a les notes, cos 8 punts amb interlineat 10. El títol ha de figurar en negreta, versals, els epígrafs també en negreta i en cursiva, i els subepígrafs en rodona.

S'adjunta un document matriu en Word on figura ja predeterminat l'estil per a text, nota, bibliografia i sagnat, i on figura ja la paginació determinada. Aquest document es pot descarregar i utilitzar com a plantilla per a la redacció de la col·laboració.

Si un article incompleix les normes d'estil però és acceptat per a la seva publicació, es requerirà a l'autor que adeqüi el seu text.

 

Peus de reproduccions, fotografies, imatges

Qualitat mínima de les imatges (300 píxels)

Exemples de peu d'il·lustració

  • Figura 1: Façana de l'església conventual de Santa Maria delle Vergini a Venècia, Venècia, Biblioteca del Museu Correr, cod. Correr 317, fol. 10r.
  • Figura 2: Títol de la coberta de la primera edició de l'obra de Pietro Pomponazzi, Tractatus de immortalitate animae, Bologna, 1516. Biblioteca Annenberg de Llibres Rars i Manuscrits, Universitat de Pennsylvania.
  • Figura 3: Torre de Girolami, Florència, segle XII. Alinari / Art Resource, New York.
  • Figura 4: Giuseppe de Ribera, Apol·lo i Màrsies, 1637, Napoli, Museu de Capo di Monte.

Declaració de privacitat

La utilització del lloc web de la UAB i de qualsevol dels serveis que s'hi incorporen pressuposa la plena acceptació de les condicions que es manifesten en la política de privadesa que s'exposa.

1. Recollida de dades i consentiment per a tractar-les

D’acord amb la Regulació General de Protecció de Dades de la Unió Europea (GDPR), s'informa que les dades personals que se sol·liciten en els nostres formularis o que ens puguin ser facilitades per mitjà de les nostres adreces de correu electrònic, basant-nos amb el consentiment inequívoc, s'inclouran als nostres fitxers de dades personals, la responsable i titular dels quals és la UAB. Així mateix, quan una persona emplena qualsevol dels formularis amb les dades personals que se sol·liciten i n'accepta l'enviament o ens envia un missatge electrònic amb dades personals, autoritza -i ho consent- expressament la UAB a tractar i incorporar als nostres fitxers les dades personals facilitades i totes les dades que es generin en relació amb la seva participació o ús dels diferents productes o serveis que s'ofereixen en aquesta pàgina web, si bé amb caràcter revocable, i sense efectes retroactius, i accepta les condicions del tractament expressades a continuació.

Així mateix, informem que totes les dades seran tractades amb la màxima confidencialitat i d'acord amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals i que els nostres fitxers estan inscrits legalment en el Registre General de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

La UAB no es responsabilitza del tractament de les dades personals de les pàgines web a què l'usuari pugui accedir per mitjà dels diferents enllaços que conté la nostra pàgina web.

Aquesta pàgina web es regeix per la normativa exclusivament aplicable a l'Estat espanyol, a la qual queden sotmeses les persones, tant nacionals com estrangeres, que utilitzin aquest web.

2. Finalitats del tractament

Les dades que sol·licitem són les adequades, pertinents i estrictament necessàries per a la finalitat amb la qual es recullen, enviament dels butlletins de novetats a través del correo electrònic que ens ha facilitat para contactar d’una forma personalitzada o reconeixe’l en la seva propera visita, mai no seran utilitzades amb una finalitat diferent d'aquesta per a la qual han estat cedides, i en cap cas l'usuari no està obligat a facilitar-nos-les; no obstant això, són absolutament necessàries per a poder portar a terme els serveis que li oferim.

Llevat que específicament s'estableixi el contrari, es considerarà necessari emplenar tots els camps de cada formulari, per a la qual cosa l'usuari haurà d'emplenar els formularis amb dades vertaderes, exactes, completes i actualitzades. L'usuari serà l'únic responsable de qualsevol dany o perjudici, directe i indirecte, que ocasioni a la UAB o a qualsevol tercer per emplenar els formularis amb dades falses, inexactes, incompletes o no actualitzades o amb dades de tercers.

La nostra pàgina web obté les dades personals de l'usuari mitjançant la recepció de diversos formularis i per mitjà del correu electrònic per gestionar la subscripció a la nostre revista, o si escau, per a la seva participació com a autor, corrector o revisor de les mateixes, basant-nos en el consentimient inequívoc.

La UAB es reserva el dret de decidir la incorporació o no incorporació de les dades d'aquestes persones als seus fitxers.

3. Dret d'accés, rectificació i cancel·lació de les dades personals de l'usuari

Els editors de la revista compleixen amb els estàndars industrials de privacitat de dades, de forma específica la disposició de la Regulació General de Protecció de Dades de la Unió Europea (GDPR) per els "drets dels subjectes de les dades" que inclouen (a) notificació d’incompliment; (b) dret d’accés; (c) dret a ser oblidat; (d) portabilitat de dades; i (e) privacitat per disseny. El GDPR també permet el reconeixement de l’"interès públic a la disponibilitat de les dades", que té una especial rellevància per aquelles persones involucrades en mantenir, amb la major integritat possible, el registre públic de publicacions acadèmiques.

L'usuari té dret demanar la baixa de la subscripció,  a accedir a la informació que el concerneix recopilada en els fitxers de la UAB, declarats al Registre de Protecció de Dades de Catalunya, rectificar-la si és errònia, cancel·lar-la o oposar-se al seu tractament, en els termes establerts per la Llei, adreçant-se a sp.revistes.digitals@uab.cat.

La sol·licitud dels drets de cancel·lació de dades per part dels autors, no es farà efectiva en relació als seus articles publicats en la nostra web, sobre la base de la cessió il·limitada de drets de reproducció atorgada pels autors a la UAB.

Considerem que, si no cancel·la les seves dades personals expressament dels nostres fitxers, continua interessat a estar-hi incorporat mentre sigui adequat per a la finalitat amb què es van obtenir i mentre la UAB ho consideri oportú.

4. Seguretat

La UAB, en resposta a la confiança dipositada en nosaltres i tenint en compte la importància en matèria de protecció i confidencialitat que requereixen les dades personals de l'usuari, l'informa que ha adoptat totes les mesures tècniques i organitzatives necessàries per a salvaguardar-ne la seguretat tal com exigeix el Reglament General de Protecció de Dades de la UE (Reglament (UE) 2016/679) (GDPR), normativa vigent que regula el reglament de mitjans de seguretat dels fitxers que continguin dades de caràcter personal.

5. Cessió de dades

L'informem que les seves dades són tractades confidencialment i són utilitzades per a les finalitats indicades, i únicament comunicades en els casos previstos legalment i a les entitats que amb la UAB siguin impulsores de la revista, indicades a la pàgina web, per a la gestió i col·laboració en l'edició de la revista.

Les metadades personals vinculades a la publicació d’un article (nom i cognoms dels autors, filiació professional, número ORCID, pais) són depositats i distribuits, associats amb els de l’article, per l’assignació del DOI a través de Crossreff.

La UAB posa a disposició de l'usuari diferents opcions de recomanació, si bé sota l'exclusiva responsabilitat de l'emissor del missatge, de manera que la UAB queda eximida de qualsevol responsabilitat amb relació a l'enviament de comunicacions comercials no sol·licitades. En cap cas no conservem l'adreça electrònica del destinatari. Així mateix, queda expressament prohibit l'enviament massiu de missatges per part dels usuaris, per mitjà d'aquestes opcions, o el seu tractament comercial.

6. Galetes

Amb aquest avís, la UAB comunica als usuaris que utilitzen galetes (cookies) quan naveguen per les diferents pantalles i pàgines del web. Les galetes utilitzades per la UAB són emmagatzemades al disc dur de l'usuari però no poden llegir les dades contingudes al disc ni els arxius galeta creats per altres proveïdors. La UAB utilitza les galetes amb l'objectiu de reconèixer els usuaris que s'hagin registrat i poder-los oferir més bon servei i més personalitzat (idioma volgut per l'usuari...). Així mateix, són utilitzades per a obtenir informació totalment anònima sobre dades d'accés (data, hora, minut, freqüència, etc.), per a mesurar alguns paràmetres de trànsit en la pròpia pàgina web i calcular el nombre de visites, de manera que la UAB pugui enfocar i ajustar els serveis oferts més efectivament. No obstant això, l'usuari podrà impedir la generació de galetes amb l'opció corresponent que tingui el seu programa navegador. En aquest cas, la pàgina web continuarà essent operativa, però sense els avantatges de la personalització.

7. Comunicacions comercials per correu electrònic

En compliment de l'article 21 de la Llei de serveis de la societat de la informació i comerç electrònic, que prohibeix l'enviament de comunicacions comercials per mitjà del correu electrònic que prèviament no hagin estat autoritzades expressament pels destinataris, l'informem que l'acceptació d'aquestes condicions d'ús i política de confidencialitat, implica la seva autorització expressa per a fer-li enviaments informatius, comercials, publicitaris i promocionals per aquest mitjà a l'adreça facilitada. No obstant això, si no vol rebre les nostres comunicacions comercials per mitjà del correu electrònic, ho pot sol·licitar en l'enviament comercial que vulgui, seguint les instruccions que hi ha a cada enviament.

8. Modificació d'aquesta política de confidencialitat

Aquesta política de confidencialitat ha estat establerta amb data 20/05/2018. La UAB es reserva el dret en el futur de modificar la seva política de protecció de dades d'acord amb el seu criteri o a causa d'un canvi legislatiu, jurisprudencial o en la pràctica empresarial. Si la UAB hi introdueix alguna modificació, el nou text serà publicat en aquesta mateixa pàgina, on l'usuari podrà tenir coneixement de la política de protecció de dades. Sigui com sigui, la relació amb l'usuari es regirà per les normes previstes en el moment precís en què s'accedeix al lloc web i, en conseqüència, és obligatori llegir-les cada vegada que ens faciliti les seves dades per mitjà del nostre web.